Szlifowanie/zaokrąglanie

Od zaokrąglania do miękkiego szlifowania

W większości towarów masowych cząstki początkowo mają  kształt ziarna, który jest losowo obecny w surowcu. Zwykle jest to mieszanka sześciennych i blaszkowatych ziaren bez żadnej jednorodności. Takie przypadkowe  mieszaniny często  są nieoptymalne dla klienta. Raczej sześcienny lub raczej kanciasty kształt ziaren jest jednak ważnym czynnikiem jakości, który możemy kontrolować za pomocą odpowiednich procedur produkcyjnych.

Cząstki elektrokorundu szlachetnego mają zazwyczaj kształt kanciasty. Skuteczna, wolna od żelaza procedura ich zaokrąglania zapewnia pełną kontrolę nad kształtem ziaren. Równomierne szlifowanie zapewnia wysoką wydajność bez wytwarzania dużej ilości pyłu. Szczególne właściwości zaokrąglonych ziaren to dobre rozpraszanie i płynność, lepsze osadzanie w matrycach żywicznych a także wysoka przezroczystość.

Zastosowanie

  • Dodatek do żywic melaminowych.
  • Ceramika przemysłowa
  • Posadzki przemysłowe
  • Dodatek do lakieru UV
  • Wykończenie powierzchni
  • Pasty polerskie

Zalety sześciennego kształtu ziarna

  • Dobre wiązanie
  • Zdolność rozpraszania
  • Brak tworzenia się klastrów
  • Wysoka gęstość nasypowa

Zalety ziarna ostrokrawędziowego

  • Niska gęstość nasypowa
  • Wysoka skrawność
  • Dobra wydajność cięcia
Wiedza + { Interesujące fakty Publikacje Aktualności